Button
Are you sure that you want to delete filter?
Yes
No
You must choose a filter!
Close
Button
You will save filter data!
or
|
Existing filter name:
|
|
Shrani
|
Cancel
Button

please wait ...
Krompir, riž, testenine ali kvinoja, bulgur, amarant?
Thread
(Posts 1 to 7 from 7,
shown
, hook shown
)
|
Number of link per page :
|
|
Odkar sva se z dragim pred dvema letoma potepala po Turčiji, je bulgur sestavni del najine kuhinje. Uporabljava ga kot nadomestek riža ali pa iz njega pripraviva kišir (hladno turško solato).
Zanima me, ste pri kuhi dovzetni za "sodobna" žita ali se še vedno držite preverjenega krompirja, riža in testenin?
Attached photos
Kisir.jpg
|
|
03.07.12 at 21:22
RE: Maja
Odkar sva se z dragim pred dvema letoma potepala po Turčiji, je bulgur sestavni del najine kuhinje. Uporabljava ga kot nadomestek riža ali pa iz njega pripraviva kišir (hladno turško solato).
Zanima me, ste pri kuhi dovzetni za "sodobna" žita ali se še vedno držite preverjenega krompirja, riža in testenin?
Živim z vegetarjanko, vseeno pa sva bolj dosadna kar se tiče tega. Najrajši imava krompir, ni pa zdej, da se otepava alternativnih žit, mislim, da je stvar v ponudbi trgovcev. Take zadeve ni lahko najt, ko greš v šoping, pomoje je stvar samo v tem. Glede na to, da izredno rad kuham, bom vesel takih člankov. Kar malo reklame naredi, zadnje čase imam občutek, da jem enateisto.
|
|
03.07.12 at 23:48
RE: Maja
Odkar sva se z dragim pred dvema letoma potepala po Turčiji, je bulgur sestavni del najine kuhinje. Uporabljava ga kot nadomestek riža ali pa iz njega pripraviva kišir (hladno turško solato).
Zanima me, ste pri kuhi dovzetni za "sodobna" žita ali se še vedno držite preverjenega krompirja, riža in testenin?
Nisem pristaš zdrave prehrane, ne eko pridelave, ne vegetarijanstva...tako da ostajam pri krompirju, rižu in testeninah. In če te samo to zanima, bi lahko naredila anketo, pa bi samo kliknil!
|
|
04.07.12 at 09:22
RE: Janez
Nisem pristaš zdrave prehrane, ne eko pridelave, ne vegetarijanstva...tako da ostajam pri krompirju, rižu in testeninah. In če te samo to zanima, bi lahko naredila anketo, pa bi samo kliknil! 
Hja, saj sploh ne gre za zdravo prehrano, eko pridelavo itd... Mene osebno bolj privlači ideja pisanosti prehrane. Ne vem, ali sem že prestar, ali preveč po menzah, ali pa je še kak drug razlog, ampak nekako se mi zdi, da vedno jem isto hrano - če pa že ne iste hrane, pa vsaj iste okuse.
In je luštno malo zamenjati. Globalizacija nam to omogoča. Marsikaj prihaja z drugega konca sveta, vse več tudi (drugačna) hrana. In pri tej je potrebno nekaj vedenja / znanja - najprej, da take stvari obstajajo, potem pa še, kako jih pripraviti.
V zadnjem času že v Mercatorju videvam eno čudno sadje in zelenjavo, pa grem samo mimo, ker se mi sanja ne, kaj in kako.
In to je po moje temeljna ideja - ali smo za to dovzetni in ali smo pripravljeni na to temo kaj raziskovati in kaj tudi na kakem formumu dodati, podeliti kako izkušnjo - ali smo tradicionalisti, kot Janez, in v vsem drugem vidimo kvečjemu nepotrebno alternativno alternativo , doma pa krompir s krompirjem in še kromprijevo solato za zraven?
Če pa spadate med prve, se oglasite s predlogi, izkušnjami.
Jaz sem vsekakor za kišir.
|
|
04.07.12 at 11:14
RE: Domen
Hja, saj sploh ne gre za zdravo prehrano, eko pridelavo itd... Mene osebno bolj privlači ideja pisanosti prehrane. Ne vem, ali sem že prestar, ali preveč po menzah, ali pa je še kak drug razlog, ampak nekako se mi zdi, da vedno jem isto hrano - če pa že ne iste hrane, pa vsaj iste okuse.
In je luštno malo zamenjati. Globalizacija nam to omogoča. Marsikaj prihaja z drugega konca sveta, vse več tudi (drugačna) hrana. In pri tej je potrebno nekaj vedenja / znanja - najprej, da take stvari obstajajo, potem pa še, kako jih pripraviti.
V zadnjem času že v Mercatorju videvam eno čudno sadje in zelenjavo, pa grem samo mimo, ker se mi sanja ne, kaj in kako.
In to je po moje temeljna ideja - ali smo za to dovzetni in ali smo pripravljeni na to temo kaj raziskovati in kaj tudi na kakem formumu dodati, podeliti kako izkušnjo - ali smo tradicionalisti, kot Janez, in v vsem drugem vidimo kvečjemu nepotrebno alternativno alternativo , doma pa krompir s krompirjem in še kromprijevo solato za zraven?
Če pa spadate med prve, se oglasite s predlogi, izkušnjami.
Jaz sem vsekakor za kišir.
Aaaa, to je pa druga zgodba! Pri nas, ko se kuha, se kuhajo specialitete, ki jih imam preizkušeno najraje. Raznovrstnost pa preizkušam na poseben način: ko grem jesti v kakšno bolj fensi špensi restavracijo, povprašam, kaj predlagajo...oz. se prepustim menijem z jedmi, za katere pogosto še slišal nisem. V tej tomboli sem včasih seveda zadovoljen, včasih razočaran...a spoznavam drugačno prehrano.
In iz tega poskušanja se je letos razvilo moje navdušenje nad šparglji...tako so mi postali dobri, da jih zdaj lahko jem že ob jogurtu, brez krompirja!
|
|
04.07.12 at 16:06
RE: Maja
Odkar sva se z dragim pred dvema letoma potepala po Turčiji, je bulgur sestavni del najine kuhinje. Uporabljava ga kot nadomestek riža ali pa iz njega pripraviva kišir (hladno turško solato).
Zanima me, ste pri kuhi dovzetni za "sodobna" žita ali se še vedno držite preverjenega krompirja, riža in testenin?
moja juniorka je vegetarianske sorte, zato doma pač ne pripravljamo mesa. in vam povem, da se da tudi brez mesa naredit čudovite stvari. je že res, da mi včasih zmanjka idej, pa tamala kar hitro zbrska kje kakšno kuharsko knjigo z recepti, ki so ji všeč, in potem spet preizkušamo, poizkušamo. dovzetni sva za vse, kar je rastlinsko . sicer pa ja, če se le da, kupujemo sezonsko in slovensko ... če se da, ne pa za vsako ceno.
|
|
05.07.12 at 12:59
RE: Maja
Odkar sva se z dragim pred dvema letoma potepala po Turčiji, je bulgur sestavni del najine kuhinje. Uporabljava ga kot nadomestek riža ali pa iz njega pripraviva kišir (hladno turško solato).
Zanima me, ste pri kuhi dovzetni za "sodobna" žita ali se še vedno držite preverjenega krompirja, riža in testenin?
Hja, moram priznati, da redko uporabljam 'sodobna' žita oz. žita sploh. Se pa spomnim, da sem izmed vseh 'novosti' najprej poskusila kuskus že pred n leti, ko je bil nekaj čisto novega. Me ni navdušil (ker pač ni krompir ). Pa včasih je bila pri Kongresnem trgu v LJ ena taka mini okrepčevalnica, kjer so imeli vegansko/vegetarijansko hrano; tam so tudi uporabljali kar nekaj 'novosti', pa delali zanimive kombinacije in recepte. Še jaz, čista mesojedka, sem večkrat zavila tja (kosila na bone so imeli ) in dobila cel kup zamisli, kako obogatiti domači jedilnik. Sicer pa se redko znajdejo na mojem jedilniku. Ne gre za to, da ne bi bila pripravljena poskušati 'novosti' ali da ne bi želela občasno poskusiti kaj z drugega konca sveta (ali pa z našega) ali kakšno alternativo ... gre bolj za to, da sem čista 'krompirjevka'; tako kot pravi Domen - krompir s krompirjem, pa še kakšna krompirjeva solata za zraven, pa sem srečna Krompirju sledijo testenine, šele potem vse drugo, torej riž, žito itd. Ampak gre samo za stvar okusa, ne prepričanja. Po mojem ni 'nadomestka' za krompir! Se pa potrudim vsaj enkrat, dvakrat na mesec zaužiti tudi malo riža, ki mi sicer ni preveč všeč. V isti koš mečem 'sodobna' žita (in 'tradicionalna', seveda - včasih na primer pripravim kaj s proseno ali ajdovo kašo, kar je po mojem isti šmorn) - torej zelo občasno, ker že moram, da ni samo krompir ves čas. Kot rečeno, ta žita uporabljam malokrat, se pa lahko uporabijo na malo morje načinov - za hladne, tople jedi, kot glavna jed, priloga, predjed, sladica. (Sem se ravno spomnila, zdaj so bučke in paprike z vrta, pa evo predlog na hitro: oboje lahko napolniš z zelenjavo in katerim od teh žit (+ malo sira zame ); lahko spečeš na žaru, za sladico pa prosena kaša s sadjem; na žar vržeš še ribo ali kakšen čevap, pa imaš piknik!) Sicer pa se mi ne zdi, da bi bila težko dostopna oz. da bi trgovci imeli slabo ponudbo, prej nasprotno, cel kup ponudbe je (no, vsaj v večjih trgovinah, seveda tudi na spletu).
|
|
This thread has been automatically locked because there was no activity for more than certain number of days. If you wish to discuss this topic further please attach a new thread to it.
|
(Posts 1 to 7 from 7,
shown
, hook shown
)
|
Number of link per page :
|
Javascript must be enabled to use this form.
Button
Button
Button
Button
Button

please wait ...
|
|