Button
Are you sure that you want to delete filter?
Yes
No
You must choose a filter!
Close
Button
You will save filter data!
or
|
Existing filter name:
|
|
Shrani
|
Cancel
Button

please wait ...
Gensko spremenjena hrana
Thread
(Posts 1 to 3 from 3,
shown
, hook shown
)
|
Number of link per page :
|
|
Monsanto, gensko spremenjeni organizmi (GSO), transgene rastline, genski inženiring ... besede, ki marsikateremu povzročajo nelagodje in bes, a GSO-ji so z nami že stoletja, če ne kar tisočletja. Povzetki intervjuja s profesorjem Borutom Bohanecom o gensko spremenjenih organizmih (GSO): - Skoraj ne poznam znanstvenika v Evropi, ki bi se ukvarjal z žlahtenjem rastlin in bi tehnologiji genskega manipuliranja rastlin kakor koli nasprotoval. Stroka je tu izrecno enotna, kar je v znanosti prej redkost kot pravilo.
- Številne organizacije so zelo zainteresirane, da širijo strah pred GSO-jem, saj pomembnih lastnih uspehov nimajo, strah pa se dobro prodaja. S hrano je ljudi zelo preprosto strašiti.
- Gensko spremenjeno hrano jemo že tisočletja: zelje, cvetača, ohrovt … izvirajo iz iste prednice, pri čemer so za križanje poskrbeli že stari Rimljani, paradižnik je bil ob prihodu v Evropo rumen in s toksičnimi listi, korenje na začetku belo … Križanje - torej gensko preurejanje - je osnova vseh postopkov.
- Če imate jablano neke nove sorte, boste morda našli neko različico te sorte, ki bo namesto rumene bolj rdeče obarvana. To je spontana mutacija, ki je nastala izmed tisočev rastlin, vi pa ste po naključju našli eno. In bi jo morda klonsko razmnožili in s tem ustvarili novo sorto. Veliko vodilnih sort ima, recimo, takšne različice. Ampak tu gre kot rečeno za naključje. Če bi želeli v obstoječo sorto jablane dodati gen – recimo za preprečitev porjavitve krhljev, pa četudi iz druge vrste jablane, a z metodo genske transformacije, je pa to takoj nesprejemljivo. Čemu?
- Pri GSO gre za modifikacije posameznih genov. Preprosto rečeno: neki gen se izolira v rastlino, kjer povzroča neko novo lastnost. Lahko pa je cilj GSO tudi izključitev delovanja kakega škodljivega gena. Recimo, če je neka rastlina alergena in vemo, kateri gen povzroča to alergijo, potem lahko delovanje tega gena z dodatno vključenim genom utišamo. To znamo že kar nekaj časa in tudi konkretni primeri so že uspeli pri več rastlinskih vrstah. Ampak zaradi odpora javnosti ni nobena izmed njih v pridelavi. Bi pa lahko bila.
- Prav GSO rastline omogočajo ekološko pridelavo, saj če bi želeli res ekološko pridelovati, bi morali uporabljati sodobne sorte, ki jih ni treba škropiti. To, kar zdaj prodajajo kot ekološko kmetijstvo, je mnogokrat prav z ekologijo krepko skregano. Prihajajo nove sorte, ki bodo zaradi genske transformacije potrebovale manj dušika in manj fosforja, ki nista poceni in se izpirata iz tal, zaradi česar povzročata evtrofikacijo jezer in rek oz. po domače cvetenje. Druga novost so, recimo, sorte, ki bodo odporne proti zmrzali in nizkim temperaturam ter rastline, ki bodo odporne proti suši.
- "Laična javnost" je predvsem dezinformirana. Namreč javnost vse te informacije izve praktično v celoti prek medijev, v katerih pa je o gensko spremenjeni hrani pravzaprav mnogo vesti, vendar so redke tiste, ko o tej ali oni novosti poročamo znanstveniki.
- Ne razumem trditve, da GSO-ji pomenijo grožnjo biodiverziteti. Kako lahko sorta, ki ima dodan en ali več genov, zmanjšuje biodiverziteto? Lahko jo kvečjemu zveča. Če vrtnice nimajo gena za modro barvo in ga zdaj zaradi vgrajenih genov iz druge vrste imajo, je torej ta vrsta zdaj bolj raznovrstna in ne manj.
- Kar se tiče Monsanta, ta odločno zatrjuje, da ni nikoli tožil kmeta, ki bi imel na svojih poljih naključno primes njihovega licenčnega semena. V Sloveniji je ta zgodba znana iz nastopa kanadskega veleposestnika Percyja Schmeiserja v državnem svetu. Ta je na vseh treh stopnjah na sodišču tožbo izgubil, ker so mu dokazali, da ni šlo za naključno primes, ampak je seme oljne ogrščice namenoma zmešal, posejal in razmnoževal, čeprav za to ni želel plačati licenčnine. Edino, kar kaže ob omenjanju velikih podjetij zares izpostaviti, je njihov skoraj monopolen položaj na trgu, za katerega pa niso toliko zaslužni sami kot mnogo predrage državne regulative.
- Evropska javnost - npr. kmetje ali vrtičkarji ali pa jaz kot uporabnik - nima nobene možnosti dobiti lastne izkušnje, denimo z nakupom gensko spremenjene hrane ali s setvijo GS-posevka.
- Ne poznam nobene posebne nevarnosti, ki bi bila kakor koli drugačna od siceršnjih metod genskega spreminjanja s siceršnjimi uveljavljenimi metodami.
Attached photos
gso.jpeg
|
|
08.10.13 at 18:46
RE: Zdravje
Monsanto, gensko spremenjeni organizmi (GSO), transgene rastline, genski inženiring ... besede, ki marsikateremu povzročajo nelagodje in bes, a GSO-ji so z nami že stoletja, če ne kar tisočletja. Povzetki intervjuja s profesorjem Borutom Bohanecom o gensko spremenjenih organizmih (GSO): - Skoraj ne poznam znanstvenika v Evropi, ki bi se ukvarjal z žlahtenjem rastlin in bi tehnologiji genskega manipuliranja rastlin kakor koli nasprotoval. Stroka je tu izrecno enotna, kar je v znanosti prej redkost kot pravilo.
- Številne organizacije so zelo zainteresirane, da širijo strah pred GSO-jem, saj pomembnih lastnih uspehov nimajo, strah pa se dobro prodaja. S hrano je ljudi zelo preprosto strašiti.
- Gensko spremenjeno hrano jemo že tisočletja: zelje, cvetača, ohrovt … izvirajo iz iste prednice, pri čemer so za križanje poskrbeli že stari Rimljani, paradižnik je bil ob prihodu v Evropo rumen in s toksičnimi listi, korenje na začetku belo … Križanje - torej gensko preurejanje - je osnova vseh postopkov.
- Če imate jablano neke nove sorte, boste morda našli neko različico te sorte, ki bo namesto rumene bolj rdeče obarvana. To je spontana mutacija, ki je nastala izmed tisočev rastlin, vi pa ste po naključju našli eno. In bi jo morda klonsko razmnožili in s tem ustvarili novo sorto. Veliko vodilnih sort ima, recimo, takšne različice. Ampak tu gre kot rečeno za naključje. Če bi želeli v obstoječo sorto jablane dodati gen – recimo za preprečitev porjavitve krhljev, pa četudi iz druge vrste jablane, a z metodo genske transformacije, je pa to takoj nesprejemljivo. Čemu?
- Pri GSO gre za modifikacije posameznih genov. Preprosto rečeno: neki gen se izolira v rastlino, kjer povzroča neko novo lastnost. Lahko pa je cilj GSO tudi izključitev delovanja kakega škodljivega gena. Recimo, če je neka rastlina alergena in vemo, kateri gen povzroča to alergijo, potem lahko delovanje tega gena z dodatno vključenim genom utišamo. To znamo že kar nekaj časa in tudi konkretni primeri so že uspeli pri več rastlinskih vrstah. Ampak zaradi odpora javnosti ni nobena izmed njih v pridelavi. Bi pa lahko bila.
- Prav GSO rastline omogočajo ekološko pridelavo, saj če bi želeli res ekološko pridelovati, bi morali uporabljati sodobne sorte, ki jih ni treba škropiti. To, kar zdaj prodajajo kot ekološko kmetijstvo, je mnogokrat prav z ekologijo krepko skregano. Prihajajo nove sorte, ki bodo zaradi genske transformacije potrebovale manj dušika in manj fosforja, ki nista poceni in se izpirata iz tal, zaradi česar povzročata evtrofikacijo jezer in rek oz. po domače cvetenje. Druga novost so, recimo, sorte, ki bodo odporne proti zmrzali in nizkim temperaturam ter rastline, ki bodo odporne proti suši.
- "Laična javnost" je predvsem dezinformirana. Namreč javnost vse te informacije izve praktično v celoti prek medijev, v katerih pa je o gensko spremenjeni hrani pravzaprav mnogo vesti, vendar so redke tiste, ko o tej ali oni novosti poročamo znanstveniki.
- Ne razumem trditve, da GSO-ji pomenijo grožnjo biodiverziteti. Kako lahko sorta, ki ima dodan en ali več genov, zmanjšuje biodiverziteto? Lahko jo kvečjemu zveča. Če vrtnice nimajo gena za modro barvo in ga zdaj zaradi vgrajenih genov iz druge vrste imajo, je torej ta vrsta zdaj bolj raznovrstna in ne manj.
- Kar se tiče Monsanta, ta odločno zatrjuje, da ni nikoli tožil kmeta, ki bi imel na svojih poljih naključno primes njihovega licenčnega semena. V Sloveniji je ta zgodba znana iz nastopa kanadskega veleposestnika Percyja Schmeiserja v državnem svetu. Ta je na vseh treh stopnjah na sodišču tožbo izgubil, ker so mu dokazali, da ni šlo za naključno primes, ampak je seme oljne ogrščice namenoma zmešal, posejal in razmnoževal, čeprav za to ni želel plačati licenčnine. Edino, kar kaže ob omenjanju velikih podjetij zares izpostaviti, je njihov skoraj monopolen položaj na trgu, za katerega pa niso toliko zaslužni sami kot mnogo predrage državne regulative.
- Evropska javnost - npr. kmetje ali vrtičkarji ali pa jaz kot uporabnik - nima nobene možnosti dobiti lastne izkušnje, denimo z nakupom gensko spremenjene hrane ali s setvijo GS-posevka.
- Ne poznam nobene posebne nevarnosti, ki bi bila kakor koli drugačna od siceršnjih metod genskega spreminjanja s siceršnjimi uveljavljenimi metodami.
Tale članek je izrazito pro-farmacevtsko usmerjen, sprašujem se na čigavi plačilni listi je avtor. Kajti: nekaj je cepljenje rastlin (kar želi avtor članka enačiti z dodajanjem herbicidnih genov, bakterij, pesticidov in rastnih hormonov v rastline) in drugo je gensko spremenjena hrana s škodljivimi "priboljški", ki naj bi izboljšali odpornost, v resnici pa so namenjeni sterilnosti rastline, ki vas prisili, da vsako leto kupujete nova semena, ker so rastline neplodne. GSO je torej namenjena monopolu nad semeni in odvisnosti od npr. Monsanta. Ljudje so že tako zaslepljeni zaradi pomankljivih deklaracij na izdelkih, bolni (predvsem sladkorna bolezen in bolezni srca) zaradi nezdrave prehrane, odvisni od dodatkov jedem in izpostavljeni legaliziranim strupom, potem pa se najdejo še taki pomočniki prehrambenih lobijev... Res super!
|
|
09.10.13 at 00:00
RE: jure.janzekovic
Tale članek je izrazito pro-farmacevtsko usmerjen, sprašujem se na čigavi plačilni listi je avtor. Kajti: nekaj je cepljenje rastlin (kar želi avtor članka enačiti z dodajanjem herbicidnih genov, bakterij, pesticidov in rastnih hormonov v rastline) in drugo je gensko spremenjena hrana s škodljivimi "priboljški", ki naj bi izboljšali odpornost, v resnici pa so namenjeni sterilnosti rastline, ki vas prisili, da vsako leto kupujete nova semena, ker so rastline neplodne. GSO je torej namenjena monopolu nad semeni in odvisnosti od npr. Monsanta. Ljudje so že tako zaslepljeni zaradi pomankljivih deklaracij na izdelkih, bolni (predvsem sladkorna bolezen in bolezni srca) zaradi nezdrave prehrane, odvisni od dodatkov jedem in izpostavljeni legaliziranim strupom, potem pa se najdejo še taki pomočniki prehrambenih lobijev... Res super!
Kolikor se sam spoznam na to - iz prebiranja člankov in nič drugega - gensko spremenjena rastlina (ali žival) ni nič drugega kot nekaj, kar relativno hitro naredijo v laboratoriju, narava pa to relativno počasi naredi z mutacijo ali križanjem. In s tega vidika res ne razumem nasprotnikov tega početja. Monopoči pa so že druga zgodba, pri kateri s prvo pravzaprav ne vidim kake posebne povezave. Se pa strinjam, da so karkšnikoli monopoli nevarni ... kar pa seveda ni kakšna posebej nova ali posebej pametna ugotovitev.
|
|
This thread has been automatically locked because there was no activity for more than certain number of days. If you wish to discuss this topic further please attach a new thread to it.
|
(Posts 1 to 3 from 3,
shown
, hook shown
)
|
Number of link per page :
|
Javascript must be enabled to use this form.
Button
Button
Button
Button
Button

please wait ...
|
|